VistaCreate posiada funkcję automatycznego zapisywania, jednak są pewne warunki prawidłowego działania automatycznego zapisywania. Zmiany w projektach są zapisywane w następujących przypadkach:
- minęło ponad 10 sekund od ostatniej edycji, a system automatycznie zapisuje ostatnie zmiany;
- system automatycznie zapisuje zmiany w projekcie po 5 edycjach wykonanych pod rząd.
Aby zagwarantować zapisywanie postępów w projektach wielostronicowych, zalecamy zapisywanie każdej strony oddzielnie i dwukrotne sprawdzenie prawego górnego rogu obszaru roboczego, gdzie potwierdzane jest zapisywanie zmian. Niestety, zmiany nie są zapisywane w takich sytuacjach:
- Nagłe zamknięcie przeglądarki bez zapewnienia zapisu postępów;
- Nie minęło 10 sekund od ostatniej edycji;
- Nie zapisywanie każdej strony oddzielnie w projekcie wielostronicowym.
- Niestabilne połączenie z Internetem.
Niestety, z technicznego punktu widzenia niemożliwe jest przywrócenie pracy, która nie została zapisana przez użytkownika.